Ταυτότητα

Η Πρωτοβουλία για την Αριστερή Ανασύνθεση είναι μια συλλογικότητα μελών του ΣΥΝ (τάση) που χτίστηκε γύρω από το Εναλλακτικό Κείμενο Θέσεων, το οποίο συζητήθηκε αντιπαραθετικά με το Σχέδιο Θέσεων της Κεντρικής Επιτροπής κατά τον προσυνεδριακό διάλογο του 5ου Συνεδρίου και ως τέτοιο συνέχισε και στο Σώμα.

Ας προσπαθήσουμε όμως να πιάσουμε το κόκκινο νήμα από την αρχή… Τις παραμονές του κρίσιμου 4ου Συνεδρίου (Δεκέμβρης 2004) εμφανίσθηκε ένα μικρό ρεύμα ιδεών στο εσωτερικό του Κόμματος υπό την ονομασία “Πρωτοβουλία για την Αριστερή Πλειοψηφία”. Οι σύνεδροι με την ψήφο τους εκτίμησαν ότι ρεύμα αυτό (που σχηματικά αυτοτοποθετείται στο αριστερό άκρο του ΣΥΝ) αξίζει να εκπροσωπηθεί με δύο μέλη στην Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του Κόμματος. Οι δύο σύντροφοι που εκλέχθηκαν και οι δύο επιλαχόντες που τους διαδέχτηκαν στην ΚΠΕ (εφαρμογή της εναλλαγής) εκτιμάμε ότι συνεισέφεραν στην αποκαλούμενη αριστερή στροφή του κόμματος και στην υλοποίηση των αποφάσεων του 4ου συνεδρίου με τα θετικά αποτελέσματα που γνωρίζουμε.

Από το καλοκαίρι του 2007 με επίκεντρο τον προβληματισμό για το μέλλον του ΣΥΝ και του ΣΥΡΙΖΑ, τα μέλη της “Πρωτοβουλίας για την Αριστερή Πλειοψηφία” ένωσαν τις ανησυχίες και τις προτάσεις τους με άλλα μέλη που ως τότε είχαν χαλαρή η καμμία σχέση με τις γνωστές τάσεις του κόμματος. Κάπως έτσι συγκροτήθηκε ο πρώτος πυρήνας της “Πρωτοβουλίας για την Αριστερή Ανασύνθεση”.

Στις συναντήσεις της επιτροπής για τη σύνταξη των Θέσεων (φθινόπωρο ’07), διαπιστώσαμε με έκπληξη ότι όλες οι υπόλοιπες πτέρυγες του κόμματος είχαν συμφωνήσει σε ενιαίο κείμενο. Από την πρώτη κιόλας ανάγνωση σχηματίσαμε την άποψη ότι αντί η ανοδική πορεία και οι επιτυχίες των τελευταίων χρόνων να μας οδηγήσουν σε πιο τολμηρά βήματα, επιλέχθηκε πάλι η παλιά λογική των συμβιβασμών και των ισορροπιών. Έτσι, παρά τις σύντομες προθεσμίες, αποφασίσαμε να καταθέσουμε αντιπαραθετικό κείμενο με τους εξής άξονες:

1. Ο ΣυΡιζΑ πρέπει να εμβαθυνθεί πολιτικά και οργανωτικά, ώστε να σταματήσει να αποτελεί μόρφωμα που διοικείται βάσει συμφωνιών κορυφής. Σε αυτό το πλαίσιο, θεωρούμε απαραίτητο να ξεκινήσει άμεσα μια συζήτηση ανάμεσα σε όλους μας για το πώς μακροπρόθεσμα αυτό θα οδηγήσει σε μια πλήρη ανασύνθεση του κομματικού τοπίου στην Αριστερά. Εκτιμάμε ότι αργά η γρήγορα η ίδια η πραγματικότητα θα μας θέσει το ερώτημα, επομένως έχουμε δύο επιλογές: είτε θα το ξεκινήσουμε τώρα με ειλικρίνεια, παρρησία και άνεση χρόνου, είτε θα το κάνουμε αργότερα βιαστικά, ανοργάνωτα και υπό το άγχος της Αλεξάνδρειας που θα χάνεται.

2. Είναι ανάγκη να αναθεωρήσουμε τον τρόπο που βλέπουμε την Ευρωπαϊκή Ένωση. Επειδή η πολιτική δε διαμορφώνεται με ευχές ή σε δοκιμαστικό σωλήνα, προτείνουμε να δούμε την απτή πραγματικότητα: η ΕΕ μετακινείται όλο και πιο νεοφιλελεύθερα – όλο και πιο φιλονατοϊκά – όλο και πιο αντιδημοκρατικά, και για την εξυπηρέτηση αυτού του πλάνου έχει φτιαχθεί καταλλήλως όλο το ευρωπαϊκό θεσμικό οικοδόμημα. Επομένως το μπλοκάρισμα των αναδιαρθρώσεων και της μεταφοράς εξουσιών από τα κράτη (όπου τουλάχιστον ελέγχουμε, έστω και με τους αστικούς θεσμούς) προς την ΕΕ (που πρακτικά δεν ελέγχεται), δεν αποτελεί αντιευρωπαϊσμό αλλά τουναντίον υπεράσπιση του ευρωπαϊκού μοντέλου της δημοκρατίας και του κοινωνικού κράτους, του ίδιου του αριστερού μεταρρυθμισμού μας. Αυτό πρέπει να μας οδηγήσει σε συνολική κριτική του μοντέλου και τού πώς όχι μόνο αναπαράγει το νεοφιλελευθερισμό, αλλά εγκαθιδρύει και τις δικλείδες ασφαλείας της κυριαρχίας του. Για να το πούμε με ένα παράδειγμα: εάν στις επόμενες εκλογές γινόμασταν γινόμασταν κυβέρνηση και αποφασίζαμε να ξανακάνουμε δημόσιο τον ΟΤΕ ή τη ΔΕΗ όπως πράττουν οι λάτιν σύντροφοί μας, έχει κανείς αυταπάτες ότι η ΕΕ θα μας το επέτρεπε;

3. Πρέπει να ξανασκεφθούμε τον τρόπο με τον οποίο παρεμβαίνουμε στο συνδικαλιστικό κίνημα. Να δούμε πού οι συνεργασίες μας με άλλες δυνάμεις (και ειδικά αυτές του ΠΑΣΟΚ) λειτούργησαν προωθητικά και υπέρ των εργαζομένων και του κινήματος, και πού (άθελά μας) έδωσαν πάτημα στις δυνάμεις του καθεστωτισμού να διαπραγματεύονται ερήμην και ενάντια στα συμφέροντά τους. Επίσης κρίνουμε πως βασική μας προτεραιότητα στη νέα περίοδο οφείλει να είναι παντού η συγκρότηση μετωπικών συνδικαλιστικών σχημάτων με τις δυνάμεις του ΣυΡιζΑ, έστω κι αν αυτό σε πρώτη φάση οδηγήσει σε βραχυπρόθεσμες απώλειες (που δεν το νομίζουμε).

4. Η αδυναμία ή ανυπαρξία των Πολιτικών Κινήσεων δεν οφείλεται κυρίως σε ατυχία ή φταίξιμο των μελών, αλλά είναι απότοκο συγκεκριμένων επιλογών που έδιναν προτεραιότητα στην παρουσία του Κόμματος στο κεντρικό πολιτικό παιχνίδι (Βουλή, θεσμοί αντιπροσώπευσης, ΜΜΕ) και έβαζαν σε δεύτερη μοίρα την καθημερινή λειτουργία και παρέμβαση ανά γειτονιά ή εργασιακό χώρο. Αυτή είναι η λογική με την οποία διαπαιδαγωγήθηκε η βάση μας και αυτό πρέπει να το παραδεχθούμε, ώστε να βρούμε τη λύση του προβλήματος, που για εμάς έχει τέσσερις πλευρές: μετατροπή της ΠΚ από επικυρωτικό μηχανισμό σε κύτταρο που θα παράγει πολιτική, εμβάθυνση της ιδεολογικο-πολιτικής συγκρότησης των μελών μας, ενθάρρυνση (πολιτική και υλική) των ΠΚ να απλώσουν εξωστρεφώς τη δραστηριότητά τους, ανάδειξη νέων στελεχών μέσα από την τριβή με τα καθημερινά προβλήματα.

Στην πορεία προέκυψε ένα ακόμα ζήτημα, η απόφαση του σ. Αλαβάνου να μην είναι ξανά υποψήφιος. Πήραμε δημόσια θέση υπέρ της διαφαινόμενης (τότε) υποψηφιότητας του σ. Τσίπρα, φυσικά υπό προϋποθέσεις. Σε αριστερά ριζοσπαστικά κόμματα δεν ταιριάζει να είναι τα πρόσωπα που αναταράζουν το σκηνικό, αλλά απόψεις και θέσεις συλλογικά διατυπωμένες. Επί του παρόντος ας διατυπώσουμε την ευχή κάποτε να το καταφέρουμε αυτό στο κόμμα μας.

Έτσι φτάσαμε στο 5ο Συνέδριο (Φεβ ’08), παρουσιάζοντας το κείμενό μας σε όσες ΠΚ ήταν εφικτό (δεν είμαστε δα και μυριάδες), με πνεύμα εποικοδομητικό και μέσα σε συντροφικό κλίμα. Tις μέρες του Συνεδρίου με όσες δυνάμεις διαθέταμε, προσπαθήσαμε για μια πολιτική απόφαση που θα ξέφευγε από τις ισορροπίες του συναινετικού κειμένου της πλειοψηφίας, θα τόνωνε το αριστερό και ριζοσπαστικό στίγμα του Κόμματος, θα διεύρυνε και θα ισχυροποιούσε την αριστερή πλειοψηφία. Και ψηφίσαμε για πρόεδρο το σ. Τσίπρα με σαφείς πολιτικές δεσμεύσεις για λειτουργία στα πλαίσια των συλλογικών αποφάσεων.

Η πολιτική απόφαση που προτάθηκε (και τελικά πέρασε με την Ανανεωτική Πτέρυγα να μειοψηφεί) δε μας βρήκε απόλυτα σύμφωνους, βρισκόταν όμως σε θετική κατεύθυνση γι’ αυτό και την ψηφίσαμε. Καλό ήταν επίσης και το αποτέλεσμα της κάλπης για τη νέα Κεντρική Πολιτική Επιτροπή – με τη λίστα της Πρωτοβουλίας εκλέχθηκαν 4 σύντροφοι, δύο παραπάνω από το προηγούμενο συνέδριο. Αυτό μας έδωσε για πρώτη φορά τη δυνατότητα συμμετοχής και στην Πολιτική Γραμματεία.

Στους καιρούς που ακολούθησαν, οι εξελίξεις υπήρξαν ραγδαίες. Δημοσκοπική άνοδος, Δεκέμβρης, η απότομη προσγείωση των ευρωεκλογών, οι εσωτερικές έριδες. Πάγια στάση μας υπήρξε να στοιχιζόμαστε πίσω από ιδέες και πολιτικά σχέδια, ποτέ πίσω από πρόσωπα. Η προσπάθεια για να γίνει ο ΣΥΝ κόμμα των μελών του και για πολιτική αναβάθμιση – μετεξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ, για να απαλλαγούμε από τις ακούσιες ή εκούσιες εμπλοκές σε κεντροαριστερά σενάρια, για να κάνουμε τις αναγκαίες τομές στα αυτοδιοικητικά και συνδικαλιστικά σχήματά μας, ήταν πάντα και εξακολουθεί να είναι για εμάς το ανοιχτό στοίχημα.

Τους τελευταίους μήνες άνοιξε ξανά – με βίαιο ομολογουμένως τρόπο – το ζήτημα του ΣΥΡΙΖΑ, σε συνδυασμό με θέματα όπως η θέση μας για τα ευρωπαϊκά. Για εμάς αυτό θα έπρεπε να έχει ήδη ξεκινήσει μεθοδικά μετά το θετικό αποτέλεσμα των εκλογών του 2007, αλλά όποιος έθετε τέτοια ζητήματα αντιμετωπιζόταν από τις (τότε και νυν) ηγετικές ομάδες του Κόμματος ως αριστεριστής και λικβινταριστής. Δεν επιχαίρουμε ότι δικαιωθήκαμε, όμως δεν μπορούμε να πούμε κι ότι κάλλιο αργά ποτέ. Ας είναι…

Στη συζήτηση για το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ η Πρωτοβουλία για την Αριστερή Ανασύνθεση συμμετέχει με δικό της κείμενο, το οποίο συνηγορεί ανοιχτά υπέρ της μετεξέλιξης της συμμαχίας σε ενιαίο πολιτικό φορέα. Κατατέθηκε αντιπαραθετικά με τα άλλα τρία στις ολομέλειες των ΠΚ του ΣΥΝ κατά το διάστημα πριν την 3η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη και γνώρισε υποστήριξη πολύ μεγαλύτερη απ’ όση το σύνηθες «ακροατήριο» της τάσης μας.

Στις αρχές του 2008 λέγαμε πως όταν οι άλλοι πολιτικοί χώροι χάνουν και παρ’ όλα αυτά διστάζουν να αλλάξουν, αξίζει να το επιχειρήσουμε εμείς τώρα που φαίνεται ότι μπορούμε να νικήσουμε. Αν και είμαστε σχεδόν δυο χρόνια από τότε, έχοντας χάσει πολύτιμο χρόνο, το στοίχημα μπορεί ακόμα να κερδηθεί για να γίνει και πάλι ο ΣΥΡΙΖΑ η Αριστερά που εμπνέει τη νεολαία, που εξεγείρει την κοινωνία. Η Αριστερά που θέλει και μπορεί να φέρει την πολυπόθητη ανατροπή του μεταπολιτευτικού πολιτικού σκηνικού.

Δε θεωρούμε ότι ως “Πρωτοβουλία” έχουμε το μονοπώλιο αυτής της προσπάθειας – κάθε άλλο! Με τη γενικότερη δραστηριότητα που είχαμε και φυσικά θα εξακολουθήσουμε να έχουμε, καταθέτουμε τη συμβολή μας στο ΣΥΝ και το ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά από εδώ και μπρος τα βήματα πρέπει να είναι γοργά και αποφασιστικά – το ότι έως τώρα ο χώρος μας φαίνεται να τη γλιτώνει παρά τις ολιγωρίες, τους παραγοντισμούς και τις αντικρουόμενες στρατηγικές, δε σημαίνει ότι θα τη γλιτώνουμε για πάντα.

21 thoughts on “Ταυτότητα

 1. Επιτέλους η πιο ριζοσπαστική, ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ και αριστερή τάση του ΣΥΝ απέκτησε το δικό της σπίτι. Καλορίζικη λοιπόν και πάντα ανατρεπτική χωρίς δεσμεύσεις, συμβιβασμούς, ΠΑΡΑΓΟΝΤΙΚΕΣ και καθεστωτικές νοοτροπίες. Με έμφαση στα κινηματικά, ριζοσπαστικά και σοσιαλιστικά χαρακτηριστικά του κόμματος. Για την ανασυγκρότηση του ανανεωτικού κομμουνιστικού του ρεύματος. Για ένα νέο πολιτικό υποκείμενο – για την επανίδρυση της ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ και ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ αριστεράς. Προς το παρόν θα αρκεστώ στο καλωσόρισμα. Για τα άλλα θα επανέλθω. Καλή διαδικτυακή επιτυχία λοιπόν για την αριστερή ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ (άμεση έγκριση στο καταστατικό) ανασύνθεση.

 2. Πάντως καλό θα ήταν να έχετε λάβει υπόψιν σας,πως υπάρχει και άλλη πολιτική οργάνωση (έξω από τον ΣΥΡΙΖΑ) ονόματι: «ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΑΝΑΣΥΝΘΕΣΗ» http://www.anasynthesi.gr/.

  Δε ξέρω κατά πόσο προάγει την αριστερή ανασύνθεση,αυτή η διχοστασία και διπλή ονομασία πάντως…

 3. @communarios:

  1. Το περιοδικό αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο τυπογραφείο.

  2. Για την ονομασία θα σου πούμε μια ιστορία… Στα μέσα της δεκαετίας του ’90, τα Εναλλακτικά Ριζοσπαστικά Αυτόνομα Σχήματα ΑΕΙ (ΕΡΑΣ – μετωπικό σχήμα με κορμό δυνάμεις από τη Νεολαία ΣΥΝ) ξεκίνησαν ένα περιοδικό με τίτλο «Ανασυνθέσεις». Παράλληλα πολλά από τα καινούρια σχήματα του ιδίου «κλίματος» που δημιουργούνταν σε σχολές έφεραν την ονομασία «Αριστερή Ανασύνθεση» (ΑΡΙΑΝΑ), με πρώτο αυτό της Νομικής Αθήνας. Το περιοδικό έβγαλε -εάν θυμάμαι καλά- τέσσερα ή πέντε τεύχη, μετά λόγω κόστους έγινε για λίγο εφημεριδάκι και τελικά σταμάτησε. Η δε ονομασία εγκαταλείφθηκε στα τέλη της δεκαετίας, όταν όλα τα σχήματα ενοποιήθηκαν στο «Δίκτυο Αυτόνομων Ριζοσπαστικών Αριστερών Σχημάτων» (ΔΑΡΑΣ).

  Πάνω-κάτω την ίδια περίοδο διασπάσθηκε ένας άλλος πολιτικός χώρος, οι Αριστερές Συσπειρώσεις. Μία από τις διάδοχες ομάδες του αυτοαποκλήθηκε «Αριστερή Ανασύνθεση» (ΑΡΑΝ – αυτή στην οποία αναφέρεσαι).

  Η αναδρομή γίνεται απλά για ιστορικούς λόγους – ως αριστεροί είμαστε με το copyleft, συνεπώς δεν υπάρχουν πνευματικά δικαιώματα στους τίτλους. Το θέμα είναι να προωθηθεί η ανασύνθεση της Αριστεράς ως αίτημα!

 4. στο blog της αριστερής ανασύνθεσης υπάρχει μια ανακοίνωση-καταγγελία
  για το συγκεκριμένο ζήτημα με το όνομα που έχει προκύψει.
  Δίνω και το link.

  anasynthesi.blogspot.com

 5. @ M&m:

  Την είδαμε! Κατά βάθος μάλλον μας αγαπούν – το πόσταραν ανήμερα του Αγίου Βαλεντίνου. Όσο για το ιστορικό, το αναφέρουμε παραπάνω απαντώντας στον Κομμουνάριο.

 6. Ειμαι απόλυτα σύμφωνος με την πολιτική γραμμή της Πρωτοβουλίας. Πρέπει να παλέψουμε για να μπορέσουμε να μεταδώσουμε την άποψη που έχει η τάση στα μέλη του ΣΥΝ, που ίσως να μην είναι γνώστες της πολιτικής που εκφράζει. Ένας καλός τρόπος είναι και το περιοδικό, που πρέπει με κάποιον τρόπο να φτάνει σε όλες τις Π.Κ. Όπως η πρότασή μου είναι να υπάρχει συχνότερη επαφή τον συντρόφων της τάσης, με διάφορους τρόπους έτσι ώστε να υπάρχει μια επικοινωνία στη σκέψη και στη γνώμη μεταξύ των συντρόφων πάνω στα θέματα που απασχολούν τον ΣΥΝ και τον ΣΥΡΙΖΑ.

  Γιώργος Μουμτζής, Π.Κ.ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ

 7. Αριστερή Ανασύνθεση

  Ανακοίνωση – καταγγελία

  Με αγανάκτηση διαπιστώνουμε ότι πολιτική τάση του Συνασπισμού επιμένει να αυτοαποκαλείται «Αριστερή Ανασύνθεση». Η κίνηση αυτή είναι πολλαπλά απαράδεκτη δεδομένου εδώ και χρόνια υπάρχει και λειτουργεί η πολιτική συλλογικότητα Αριστερή Ανασύνθεση. Η Αριστερή Ανασύνθεση ιδρύθηκε το 2003 από την συνένωση των Αριστερών Συσπειρώσεων, της Αριστερής Κίνησης Πάτρας και ανένταχτων αγωνιστών. Χρησιμοποιεί το όνομα αυτό από τη Συνδιάσκεψη της το Δεκέμβριο του 2003, που ολοκλήρωσε την ενωτική διαδικασία συγκρότησης, εκδίδει το δίμηνο περιοδικό «Εκτός Γραμμής», διαθέτει γραφεία σε Αθήνα, Πάτρα και Θεσσαλονίκη.
  Η Αριστερή Ανασύνθεση αποτελεί οργάνωση της ριζοσπαστικής – επαναστατικής αριστεράς και σε καμία περίπτωση τάση του Συνασπισμού ή του ΣΥΡΙΖΑ. Αντίθετα, έχουμε κάνει σαφές με τις πρωτοβουλίες στις οποίες έχουμε παίξει αποφασιστικό ρόλο, όπως την Πρωτοβουλία Αγώνα Θεσσαλονίκη 2003, με τα ενωτικά σχήματα στα οποία συμμετέχουμε ενεργά (όπως τα ΕΑΑΚ, οι παρεμβάσεις – συσπειρώσεις – κινήσεις σε χώρους δουλειάς, πολλές αριστερές δημοτικές κινήσεις) και τη συμμετοχή στα ψηφοδέλτια της ΕΝΑΝΤΙΑ (Ενωτική Αντικαπιταλιστική Αριστερά) ότι είμαστε συλλογικότητα με αριστερό, αντικαπιταλιστικό προσανατολισμό στρατευμένη στην υπόθεση της ανασύνθεσης της ριζοσπαστικής – επαναστατικής αριστεράς.

  Η αξιοποίηση του ονόματός της οργάνωσής μας από πολιτική τάση του Συνασπισμού αντικειμενικά δημιουργεί σοβαρό πολιτικό πρόβλημα, διότι δύο διακριτά (και σε μεγάλο βαθμό αντιθετικά) πολιτικά σχέδια εμφανίζονται δημόσια με το ίδιο όνομα.

  Προχωράμε σε αυτή τη δημόσια ανακοίνωση και καταγγελία, γιατί διαπιστώσαμε ότι η συγκεκριμένη αυτή τάση επιμένει να χρησιμοποιεί αυτό το όνομα και δεν έχει δρομολογήσει καμιά διαδικασία να χρησιμοποιεί άλλο όνομα, παρά το γεγονός ότι εδώ και πάνω από δύο μήνες είναι ενήμερη για το πρόβλημα που δημιουργείται.

  Είναι σαφές ότι πρακτικές υφαρπαγής ονομάτων πολιτικών συλλογικοτήτων και συνειδητής δημιουργίας σύγχυσης παραπέμπουν στις χειρότερες στιγμές της Αριστεράς και οφείλουν να μην έχουν θέση στο διάλογο και την πρακτική της.

  Καλούμε λοιπόν τη εν λόγω τάση του Συνασπισμού να αλλάξει το όνομά της και να σταματήσει να σπέρνει σύγχυση. Καλούμε επίσης τις εφημερίδες της Αριστεράς να μην αναπαράγουν τη σύγχυση και να μην αναφέρονται στην εν λόγω τάση με το όνομα «Αριστερή Ανασύνθεση».

  Σε κάθε περίπτωση η ιστορία και οι αγώνες της Αριστερής Ανασύνθεσης και του ρεύματος που εκπροσωπεί, οι μάχες που έχουμε δώσει όχι στους κοινοβουλευτικούς διαδρόμους, αλλά στους φοιτητικούς και εργατικούς αγώνες, στις αντιπολεμικές και αντιιμπεριαλιστικές διαδηλώσεις, στις συγκρούσεις με τον κρατικό αυταρχισμό, οφείλουν να κάνουν σαφές, προς κάθε κατεύθυνση, ότι αυτούς τους αγώνες, αυτή την ιστορία αλλά και πάνω από όλα αυτή την πολιτική κατεύθυνση δεν πρόκειται να αφήσουμε κανένα να την καπηλευτεί.

  Αθήνα 13/02/2008
  Το Πανελλαδικό Γραφείο της Αριστερής Ανασύνθεσης

 8. Συντρόφισσες, Σύντροφοι

  Παρακαλώ να επισκεφθείτε το blog μας (http://aristerologia.wordpress.com/) και να μελετήσετε το κείμενο «Αίτημα παρακολούθησης των συνεδριάσεων της Γεν.Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ» που θα βρείτε στην αρχική σελίδα.

  Αν συμφωνείτε με αυτό, μπορείτε να λάβετε μέρος στην ηλεκτρονική ψηφοφορία που έχουμε αναρτήσει, συνυπογράφοντάς το.

  Δίκτυο «Ανένταχτων» Αριστερών του ΣΥΡΙΖΑ

 9. Άν και το θέμα μάλον δείχνει εξαντλημένο έναν χρόνο πριν,διάβασα,όσον αφορά στο θέμα του ονόματος,και την σύγχυση που δημιουργείται σε σχέση με την Αριστερή Ανασύνθεση,που είναι συλλογικότητα της ριζοσπαστικής αριστεράς,κάποια πράγματα που δεν πολυκολλάνε με την κοινή λογική.Πιστεύετε στ’αλήθεια,πως το να πάρει κάποιος στο τέλος του 2003 ένα όνομα που υπήρχε το 1995,είναι το ίδιο με το να πάρει το 2008 ένα όνομα που χρησιμοποιείται την ίδια στιγμή?Η,για να το πάμε διαφορετικά,στείλατε έσττω ένα δελτίο τύπου στον τύπο ούτως ώστε να σας αναφέρουν με το πλήρες σας όνομα και όχι σκέτη Αριστερή Ανασύνθεση? Διαπίστωσα πως το φαινόμενο αυτό συμβαίνει ακόμα και στις «δικές» σας εφημερίδες όπως στην Εποχή.Το άν είναι το εν λόγω θέμα κορυφαίο η όχι είναι μια συζήτηση που έχει βάση,πλην όμως αυτό καθόλου δεν σημαίνει πως δεν μπορεί να βοηθήσει να βγούν συμπεράσματα για το με ποιους όρους το έννοει ο καθένας όταν μιλάει για την κοινή δράση της ευρύτερης αριστεράς

 10. @ VAGGELIS:

  Σύντροφε, συμφωνούμε με την εισαγωγική πρόταση του σχολίου σου περί εξαντλήσεως του εν λόγω θέματος.

 11. Ηθελα να μάθω κάποια πράγματα σχετικά με το περιοδικό σας ,όσον αφορά την περιοδικότητα και τον τρόπο κυκλοφορίας.Υπάρχει τρόπος να το προμηθέυομαι στην Ξάνθη?

 12. @ vaggelis

  Το περιοδικό βγαίνει συνήθως όταν υπάρχει κάποιο μεγάλο εσωτερικό γεγονός και όταν αποδίδει ο μεταξύ μας έρανος. Τελευταίο τεύχος βγήκε στο 5ο συνέδριο. Σκεφτόμαστε να βγάλουμε νέο μες στην άνοιξη (τώρα δηλαδή), αλλά βλέπε προϋπόθεση 2. Πάντως όλα τα κείμενα του περιοδικού ανεβαίνουν και στο μπλογκ (το οποίο βασικά το προτιμάμε γιατί είναι δωρεάν).

  Για περαιτέρω ενημέρωση, επαφή κτλ, στείλε μήνυμα στο pbotsis (νεαρά νήσσα) otenet και gr.

 13. Αληθεύει ότι στην σημερινή εκδήλωση για την αντιπολιτευτική τακτική του ΣΥΡΙΖΑ, θα μετέχει κάποιος που στης πρόσφατες βουλευτικές εκλογές ΔΕΝ ΣΤΉΡΙΞΕ ΕΣΤΩ + ΜΕ ΜΙΑ ΑΠΛΗ ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ; ΥΓ:Δεν είμαι μέλος καμίας συνιστώσας,είμαι απλό μέλος + αφισοκολλητής του ΣΥΡΙΖΑ Α’ Αθήνας!

   1. σ μάλλον δεν έχεις καταλάβει τη ζημιά προσπαθεί να κάνει (ο παραιτούμαι δεν παραιτούμε) στον σύριζα, ο οποίος όταν τον είχε ανάγκη, ο εν λόγω κύριος (για το απλό μέλος του σύριζα Χαλανδρίου μιλάω)σιώπησε…

 14. ΣΥΝΤΡΟΦΟΙ

  ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΤΕ ΟΝΟΜΑ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ,Η ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΜΟΥ Η ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΑΝΑΣΥΝΘΕΣΗ ΠΟΥ ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ ΣΤΟ ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΠΟ ΤΟ 2003 ΚΑΙ ΟΣΟΙ ΡΕΦΟΡΜΙΣΤΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΤΟΥ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΝΟΜΙΖΟΥΝ ΟΤΙ ΤΟ ΠΑΣΟΚΙΚΟ ΜΟΡΦΩΜΑ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ(ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΜΕ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΤΗΣ Ρ.Α ΠΟΥ ΟΜΩΣ ΜΕΤΑΤΟΠΙΣΤΗΚΑΝ ΠΡΟΣ ΤΑ ΔΕΞΙΑ ΑΝΤΙ Ν ΣΤΡΕΨΟΥΝ ΤΟ ΣΥΡΙΖΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ) ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΚΑΝΕΙ ΛΑΘΟΣ.ΟΛΟΙ ΑΝΤΑΡΣΥΑ!ΜΕ ΤΗΝ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΤΗΣ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΕΠΟΧΗΣ!!

 15. ΚΑΛΟΔΕΧΟΥΜΕΝΟΙ.ΣΩΣΤΕΣ ΑΠΟΨΕΙΣ .ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΟΜΩΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΥΠΕΡ
  ΤΩΝ ΛΑΙΚΩΝ ΚΑΙ ΦΤΩΧΩΝ ΣΤΡΩΜΑΤΩΝ.ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΕΞΟΔΟ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ
  ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ.ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s