Γιατί μείναμε «εκτός συνεννόησης»

του Γιώργου Χελάκη* από την Αυγή (14/12/07)

Κομματικά στελέχη… μπαρουτοκαπνισμένα στις κλεισούρες των γραφείων, έλεγαν με κυνισμό «Μικρή σημασία έχει τι λένε τα κείμενα και οι αποφάσεις γι’ αυτά, σημασία έχει ποιος είναι πλειοψηφία και κάνει κουμάντο».

Για ένα κόμμα σαν το δικό μας, που μέχρι πριν λίγο καιρό συνομιλούσε με την κοινωνία με τη διαμεσολάβηση των ΜΜΕ και των ανακοινώσεων του Γραφείου Τύπου, η άποψη αυτή ταιριάζει. Εξηγεί κατά πολύ πώς έγινε, και έτσι ξαφνικά οι δύο μεγάλες πτέρυγες ομονόησαν σε ένα κείμενο θέσεων. Με το θέμα της ηγεσίας (τότε) λυμένο (Αλαβάνος) τι ωφελούσε η σκληρή αντιπαράθεση μπροστά στον κίνδυνο να «εισβάλει» η ανανέωση και να ανατρέψει ισορροπίες, μηχανισμούς, εκπροσωπήσεις κ.λπ.

Η διατήρηση των κεκτημένων φαίνεται να έγινε βασικός στόχος για χάρη του οποίου υποχώρησαν οι «δευτερεύουσες» διαφορές. Μια καλή και έντιμη μοιρασιά θα μπορούσε να αφήσει τα πράγματα όπως ήταν…

Απέναντι σ’ αυτή την κατάσταση αντιδρά με το αντιπαραθετικό της κείμενο μια σχετικά μικρή ομάδα μικρομεσαίων στελεχών και απλών μελών του ΣΥΝ. Το αντιπαραθετικό κείμενο θέσεων που παρουσιάσαμε στην τελευταία συνεδρίαση της ΚΠΕ με τις ελλείψεις και τις αμηχανίες του, προσπαθεί να εκφράσει όσους και όσες στο κόμμα μας θεωρούν ότι:

– Η πρωτοβουλία των κινήσεων και οι πολιτικές συζητήσεις είναι δουλειά των Πολιτικών Κινήσεων που ολοκληρώνεται στις συνεδριάσεις της ΚΠΕ. Όχι της Πολιτικής Γραμματείας και των προβεβλημένων στελεχών που «προλαβαίνουν» το κόμμα επειδή εκφωνούν προσωπικές απόψεις στην τηλεόραση.

– Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι ευκαιριακή εκλογική συμμαχία για να επιβιώνουμε εκλογικά εμείς και οικονομικά κάποιοι άλλοι. Πρέπει να πάψει η λειτουργία του δι’ αντιπροσώπων, να οργανωθεί «από τα κάτω», να υποδεχτεί τους χιλιάδες ανένταχτους αριστερούς, να αποκτήσει μέλη.

– Δεν υπάρχει πολιτικός συνομιλητής στο ΠΑΣΟΚ. Υπάρχουν δυνάμεις που το ακολουθούν και ίσως θέλουν να σπάσουν τους δεσμούς τους με τη μεταλλαγμένη σοσιαλδημοκρατία. Δεν θα παραστήσουμε τους… καλούς σοσιαλδημοκράτες για να τους κερδίσουμε ούτε θα επενδύσουμε στον κυβερνητισμό και τα ξαναζεσταμένα σενάρια περί κεντροαριστεράς. Τόσο καιρό που το κάναμε μας περνούσαν για το… ροζ ΠΑΣΟΚ και μας άφηναν με ανοικτές τηλεοράσεις μέχρι τα ξημερώματα.

– Είμαστε αριστεροί ευρωπαϊστές, αλλά αυτό γιατί καλά και σώνει πρέπει να εξαντλείται στο στόχο της πιο κοινωνικής, πιο δημοκρατικής και πιο οικολογικής Ευρωπαϊκής Ένωσης; Αν τελικά οι Ευρωπαίοι καπιταλιστές που τη συγκρότησαν και τη διευθύνουν σε συνεργασία με τον ιμπεριαλιστή σύμμαχό τους, δεν μας αφήνουν να τη…μεταρρυθμίσουμε, τότε εμείς δεν πρέπει να αμφισβητήσουμε συνολικά την ύπαρξή της;

– Στην Αυτοδιοίκηση και στο Συνδικαλισμό εξακολουθούμε να κινούμαστε στη λογική της συνδιαχείρισης με το ΠΑΣΟΚ. «Κολλάει» πουθενά αυτή η κατάσταση με όσα αποφασίσαμε στο 4ο συνέδριο; Πρόσφατα οι αυτοδιοικητικοί του χώρου μας ψήφισαν μαζί με τη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ στα συνέδρια της ΤΕΔΚΝΑ και της ΚΕΔΚΕ. Από αυτή την «συνδιαχείριση» τι καλό άραγε έχει προκύψει για τους δημότες και τους εργαζόμενους; Εκτός αν θεωρούμε εργαζόμενους γενικά όσους εξ ημών βρίσκονται αποσπασμένοι και μισθοδοτούμενοι εξ αιτίας της «συνδιαχείρισης»…

Στο 5ο συνέδριο του κόμματος μας έχουμε μια καλή ευκαιρία να μην ξεχάσουμε τι ακριβώς αποφασίσαμε στο 4ο και ποια ευεργετικά αποτελέσματα έχει η υλοποίηση (με τον τρόπο που έγινε) των αποφάσεων.

Όσοι και όσες υπογράφουμε το αντιπαραθετικό κείμενο, εκτιμάμε βαθιά το κοινοβουλευτικό έργο των συντρόφων μας στον ΣΥΝ στο πλαίσιο της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ. Γι’ αυτό και ζητάμε δέσμευση από τον σύντροφο Αλαβάνο ότι θα συνεχίσει να ασκεί τα καθήκοντά του ως επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας συνεχίζοντας να εκφράζει το δημόσιο λόγο του ΣΥΡΙΖΑ. Επομένως δεν συντρέχει απαραιτήτως ανάγκη να είναι βουλευτής ο νέος πρόεδρος του ΣΥΝ.

Ίσα – ίσα συντρέχουν σοβαροί λόγοι να συνεχιστεί η σύνδεσή μας με τα ριζοσπαστικά τμήματα της νεολαίας. Να δώσουμε την εικόνα της ανανέωσης, της ανιδιοτέλειας της διαθεσιμότητας για προσφορά ανεξάρτητα από θέσεις. Μέχρι τώρα οι εργαζόμενοι και η νεολαία έτσι αντιλήφθηκαν την απόφαση του σ. Αλαβάνου να ρισκάρει την εκλογή του στο νομό Ηρακλείου και την απόφαση του σ. Τσίπρα να μην θέσει υποψηφιότητα στην Α’ Αθήνας, τιμώντας την δέσμευση που είχε αναλάβει.

Με όρους και προϋποθέσεις που δημόσια αναφέραμε, χωρίς διαβουλεύσεις και διαπραγμάτευση, θεωρούμε ότι ο σ. Τσίπρας πρέπει να είναι ο νέος πρόεδρος του κόμματος μας. Αλλά στη δική μας αντίληψη δεν νοείται πρόεδρος αριστερού κόμματος να είναι στην ουσία αυτοτελές κομματικό όργανο, δηλ. να εκλέγεται από το συνέδριο και ως εκ τούτου να μη λογοδοτεί στην ΚΠΕ. Δεν νοείται να μην καθιερώνεται η εναλλαγή και η περιοδικότητα στις θητείες στο κομματικά αλλά και τα δημόσια αξιώματα. Τέλος, δεν νοείται κάποιοι να είναι νυν και αεί το φωτισμένο ιερατείο του κόμματος που θα διαβουλεύεται (είτε μέσα από τις τάσεις είτε μέσα στις τάσεις) πριν από μας (τα κομματικά μέλη) για μας.

Γιώργος Χελάκης (ΠΚ ΣπορFM, τ. μέλος της ΚΠΕ) συμμετέχει στην «Πρωτοβουλία για την Αριστερή Ανασύνθεση»

Μια σκέψη σχετικά μέ το “Γιατί μείναμε «εκτός συνεννόησης»

  1. Μπράβο Γιώργο Χελάκη! Η συνεργασία σου με το Γερμανό των μιζών, των σκανδάλων και των προμηθειών θα αφήσει εποχή! Ετσι θα καταρρεύσει το σύστημα: «Ενδον»! Πως το λέγανε οι κομμουνιστές; «Θα κάνουμε το διάβολο να χαμογελάσει για να μας δείξει τη μασέλα του»; Κάτι τέτοιο…

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s